Frittata to nic innego jak omlet z różnymi dodatkami. Jest popularna w Hiszpanii oraz we Włoszech. Lekka, delikatna i jednocześnie sycąca. I co najlepsze: za każdym razem może smakować inaczej dzięki różnorodnym dodatkom.
20 min
Dla 1 osoby
Składniki:
2 jajka
5-6 ugotowanych zielonych szparagów
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek wędzonego łososia
1/2 cebuli
1/2 kulki mozzarelli
kilka czarnych oliwek
zioła prowansalskie
sól
oliwa
Frittata ze szparagami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni na odrobinie oliwy. Patelnię ściągamy z ognia. Jajka wbijamy do kubka i robijamy je widelcem na jednolitą masę, którą następnie wylewamy na patelnię. Na jajecznej masie układamy pokrojone szparagi, pomidorki, łososia oraz mozzarellę. Całość oprószamy sola oraz ziołami prowansalskimi. Patelnię ponownie stawiamy na kuchence i smażymy frittatę na jak najmniejszym ogniu przez kilka minut, do czasu aż jajka się zetną, a mozzarella zacznie się rozpuszczać. Pamiętajcie, że frittaty nie mieszamy! Jeśli użyjecie dużej patelni i frittata wyjdzie w miarę cienka, to wystarczy samo smażenie na patelni. Ale jeśli frittata będzie grubsza, to warto patelnię wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika, żeby góra dobrze się ścięła. Na gotowej frittacie rozsypujemy garść pokrojonych czarnych oliwek.
Komentarze