Frittata z cukinią i boczkiem

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Proste i szybkie danie obiadowe, a przede wszystkim niskokaloryczne ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka,
    1 cukinia,
    100 g pokrojonego w kostkę boczku,
    1/2 cebuli,
    1 ziemniak,
    2 łyżki posiekanej natki z pietruszki,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frittata z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frittata z cukinią i boczkiem 1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w zapałki. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę, można go podsmażyć.
  • Frittata z cukinią i boczkiem 2. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości. Po usmażeniu warzywa przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Frittata z cukinią i boczkiem 3. Jajka ubijamy dodając soli i pieprzu.
  • Frittata z cukinią i boczkiem 4. Do jajek dodajemy podsmażone warzywa, boczek i natkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Frittata z cukinią i boczkiem 5. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy na nią omlet i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Frittata z cukinią i boczkiem 6. Jeśli chcemy przewrócić omlet na drugą stronę to najlepiej posłużyć się talerzem. Zsuwamy na talerz omlet upieczony po jednej stronie, dostawiamy patelnię i delikatnie odwracamy talerz tak, aby omlet wylądował na patelni.

Porady

Omlet należy przewracać bardzo ostrożnie, aby się nie "złamał".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować