Frittata z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w zapałki. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę, można go podsmażyć.
2.Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości. Po usmażeniu warzywa przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3.Jajka ubijamy dodając soli i pieprzu.
4.Do jajek dodajemy podsmażone warzywa, boczek i natkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
5.Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy na nią omlet i smażymy na złoty kolor z obu stron.
6.Jeśli chcemy przewrócić omlet na drugą stronę to najlepiej posłużyć się talerzem. Zsuwamy na talerz omlet upieczony po jednej stronie, dostawiamy patelnię i delikatnie odwracamy talerz tak, aby omlet wylądował na patelni.
Porady
Omlet należy przewracać bardzo ostrożnie, aby się nie "złamał".
Komentarze