marchewka 300 gramów
Jajko 2 sztuki
śmietana 120 mililitrów
ser żółty 40 gramów
maliny po 2 sztuki do kazdego flana czyli 14 sztuk
oliwa 2 łyżki
sól i pieprz
Flan marchewkowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Jajka, przyprawy i śmietanę miksjemy.
Na tarce ścieramy ser zółty.
Ubite jaja ze śmietaną łączymy z serem żółtym.
Marchewkę miksujemy z 2 łyżkami oliwy.
2.Łączymy marchewkę z przygotowaną wczesniej masą jajeczno-serową. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do papilotek muffinkowych, dodajemy do każdej muffinki 2 sztuki malinek i przykrywamy masą.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej się pieką w silikonowych foremkach.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy muffinkowej i studzimy. Możemy do masy spróbowac dodać tez troszke mąki - jesli komuś nie odpowiada taki smak, ale to w końcu flan......
Komentarze