Flan to najpopularniejszy z hiszpańskich deserów. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami...
Dla 6 osób
Składniki:
600ml tłustego mleka
3 całe jajka i 2 żółtka
1 laska wanilii (lub pół łyżeczki esencji waniliowej)
6 łyżek cukru + 6 łyżek cukru aby przygotować karmel
1.Przygotowujemy karmel:
1) W niewielkim rondlu o grubym dnie umieszczamy 6 łyżek cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje (nie mieszamy cukru łyżką, aby w karmelu nie utworzyły się twarde kryształki cukru).
2) Gorący karmel przelewamy do 6 małych foremek i rozprowadzamy karmel po dnie naczynek (potrzebna jest szybkość aby karmel nie zastygł, możemy też zamiast użyć 6 małych foremek wykorzystać 1 dużą).
Aby usunąć resztki stwardniałego karmelu z rondla w którym go przygotowywaliśmy, wypełniamy go wodą i doprowadzamy ją do wrzenia.
Wykonujemy krem:
1) Zagotowujemy mleko razem z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i odstawiamy je do ostygnięcia.
2) Ubijamy mikserem pozostały cukier razem z jajkami, a następnie dolewamy ostudzone mleko z ziarenkami wanilii i przelewamy masę do foremek.
3) Foremki układamy w większej blasze do pieczenia, którą wypełniamy wrzątkiem do połowy wysokości naczynek do zapiekania flanu.
4) Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy 45 minut w temperaturze 170’C.
Flan najlepiej podawać schłodzony - przesuwamy nożem dookoła wewnętrznej krawędzi foremki, przykrywamy ja talerzykiem i energicznie odwracamy, aby karmel z dna naczynka znajdował się na górze deseru.
Możemy podać go z czymkolwiek np. z truskawkami lub innymi owocami. Jako ciekawostkę dodam, że w średniowieczu dodatkiem bywał pieprz, ser, szpinak albo ryba (?!?)
Komentarze