Flaki wołowe z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Dziś proponuję hiszpańskie danie jednogarnkowe.Bardzo popularne w Galicji i nie tylko.Przepis oryginalny zawiera głównie ciecierzycę, flaki oraz smażone warzywa.Ja wzbogaciłam smak kawałkiem kiełbasy i mięsem.Moja rodzina była zachwycona, nawet najmłodsi domownicy.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Flaki wołowe z ciecierzycą-najlepsze





    SKŁADNIKI:(na 6-8 osób ; czas moczenia ciecierzycy i flaka 8 godzin + czas gotowania ok.60-90 minut. Uwaga! Ja gotowałam w szybkowarze, dlatego taka rozbieżność w czasie. Jeśli gotujemy w zwykłym garze, może to potrwać ok. 90 minut)



    700 g surowych flaków, najlepiej białych
    1 udko z kurczaka
    250 g mięsa np: karkówki
    250 g kiełbasy wędzonej
    250-300 g surowej ciecierzycy
    2 duże marchwie
    1 duża cebula
    1 papryka
    4 ząbki czosnku
    200 g pomidorów z puszki bez skórki i rozdrobnionych w blenderze
    2 liście laurowe
    ok.1 łyżka soli
    1 łyżka czubata mąki
    kilka łyżek oleju do podsmażenia cebuli z papryką i czosnkiem
    pieprz czarny, pieprz cayena lub chile,
    kilka ziaren ziela angielskiego, papryka słodka, curry, majeranek, bazylia
    1 szklanka octu

    woda





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Flaki wołowe z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vup2va 1. PRZYGOTOWANIE:
    Najlepiej dzień wcześniej na wieczór namoczyć ciecierzycę (garbanzos) w gorącej wodzie.
    Flaki (callos) wołowe również dzień wcześniej należy odpowiednio przygotować.
    Surowe flaki dokładnie czyścimy,kroimy w paski lub nieduże kwadraty (w Hiszpanii kroi się w kwadraty, aby było dobrze widać co się je).
    Następnie trzy razy blanszujemy z octem, czyli do garnka należy wlać wodę i 1/3 octu, zagotować, wrzucić flaki i gotować ok. 3 minuty, wylać na cedzak i przelać zimną wodą. Czynność to powtarzamy jeszcze dwa razy. Tak przygotowane flaki zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól.
    Pozostawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu.
  • image-07cvquq 2. Następnego dnia do flaków, wsypać namoczoną dzień wcześniej ciecierzycę.
    Mięso, udko bez kości oraz umytą i obraną marchew pokroić w kostkę i dodać do garnka. Ewentualnie dolać wodę (wszystko powinno być dobrze przykryte wodą).
    Gotować pod przykryciem lub w szybkowarze (45 minut) do miękkości, na średnim ogniu.
  • image-26m1wpd 3. Na patelni podgrzać olej, wsypać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Czosnek obrać drobno posiekać.Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Kiełbasę pokroić w plastry, podsmażyć z cebulą i papryką. Wszystko osuszyć na papierowym ręczniku. Dodać do ugotowanych flaków i ciecierzycy. Pogotować całość jeszcze z 5 minut bez przykrycia, wlać pomidory rozrobione dokładnie z mąką i zagotować. Doprawić przyprawami i dosmakować.
    Podawać gorące z chlebem lub bułką. Można posypać świeżą pietruszką.
    Smacznego ;)

Porady

Uwaga! Ja gotowałam w szybkowarze, dlatego taka rozbieżność w czasie. Jeśli gotujemy w zwykłym garze, może to potrwać ok. 90 minut) Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować