FLACZKI Z BOCZNIAKA

4.5 (174 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne danie dla smakoszy grzybów. Potrawę przygotowałam z boczniaków wyhodowanych przez mojego męża.

  • 50 min

Składniki:

  • - 50 dkg boczniaka
    - 1 duża marchewka
    - 2 pietruszki
    - 1/4 selera
    - 1 cebula
    - olej
    - vegeta, pieprz
    - majeranek, szczypta imbiru
    - gałka muszkatołowa, liść laurowy
    - mąka
    - maggi w płynie
    - 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaczki z boczniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki z boczniaka 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarle o dużych oczkach i gotować 15 minut w małej ilości wody.
    Z boczniaków odkroić trzony (nie wyrzucać), opłukać, pokroić w paski w poprzek blaszek.
  • Flaczki z boczniaków 2. Pokrojone grzyby dodać do warzyw, gotować jeszcze 15-20 minut, dodać przyprawy do smaku, oraz czosnek.
    Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i przyrumienić na małej ilości oleju, dodać do niej mąkę i zrumienić, uważając żeby się nie przypaliła.
    Rozprowadzić zasmażkę z cebulą małą ilością wody i wlać do grzybów, mieszając zagotować.
  • 3. Podajemy z pieczywem.

Porady

Z odkrojonych trzonów przyrządza się znakomite farsze do pierogów, naleśników, pasztecików i zapiekanek. Zamiast wywaru warzywnego, można użyć słoik flaków wołowych na 1 kg grzybów i doprawić przyprawą do flaków. Boczniaki przechowujemy w lodówce, trzony odcinamy dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy (grzyby przechowywane wraz z trzonami, dłużej zachowują świeżość). PAMIĘTAJMY, aby nie moczyć boczniaków w wodzie, bo stracą swój wyjątkowy smak. Boczniaki działają przeciwnowotworowo, wzmacniają odporność, obniżają cholesterol, są bogate w witaminy z grupy B.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować