Focaccia z solą ziołową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak długo się do tego zabierałam, aż w końcu upiekłam: pyszna, mięciutka włoska focaccia idealna do zimnego piwa, sałatki, zupy, jako dobra baza na kanapki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
    2,5 szklanki ciepłej wody
    1 łyżka soli ziołowej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    4 dag świeżych drożdży

    3 cebule
    sól ziołowa (sól, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, lubczyk)
    oliwa z oliwek z rozmarynem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Focaccia

Focaccia z solą ziołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski przesiewamy mąkę z solą. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, wlewamy oliwę z oliwek i całość przelewamy do mąki. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy hakiem. Jeżeli nie mamy odpowiedniego miksera, ciasto zarabiamy ręcznie, ale mąkę i wodę z drożdżami dodajemy stopniowo. Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
  • ciasto 2. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, doprawiamy solą i rozmarynem. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na dwa prostokąty, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną oliwą z oliwek. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 40 minut.

  • ciasto 3. Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy cebulą. Focaccię pieczemy ok 25 minut w 200*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować