Focaccia z oliwkami i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczna przekąska,która pysznie pachnie rozmarynem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    2 łyżki oliwy
    10 zielonych oliwek
    niepełna szklanka ciepłej wody

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia Przekąski

Focaccia z oliwkami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy drożdże,cukier i połowę ciepłej wody,dokładnie mieszamy i dodajemy pozostałe składniki:pokrojone oliwki,sól,oliwę,suszony rozmaryn i mąkę.Następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałą ciepłą wodę.
  • 2. Z ciasta formujemy kulę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
  • 4. Następnie z wierzchu smarujemy oliwą i układamy gałązki rozmarynu.
  • 5. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Rozmaryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować