Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybkę oczyścić, umyć i naciąć pod kątem od strony skóry.
Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zamarynować rybkę i zostawić przez około 20 min.
2.Następnie nasmarować przecierem pomidorowym i posypać pietruszką.
Ziemniaki obrać, pokroić zalać oliwę, dodać listki świeżego tymianku, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, cebulkę posiekaną w piórka. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 min.
Po 10 minutach pieczenia frytek do piekarnika włożyć flądrę (piec 15 min).
Frytki na talerzu posypać startym serem.
Komentarze