Na różnych przyjęciach domowych , lub na święta bardzo lubię galarety drobiowe lub rybne. Zawsze są zjadane ze smakiem polane octem lub sokiem z cytryny.
Filet drobiowy z faszerowaną papryczką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z obraną włoszczyzną wkładamy, do garnka zalewamy 1,5 litra wody , solimy i gotujemy godzinę , półtora na wolnym ogniu. Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy, a gorący bulion przecedzam przez drobne sitko. Żelatynę zalej zimną wodą (około pół szklanki wody lub zimnego bulionu), pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie włóż napęczniałą żelatynę do ciepłego rosołu i mieszaj ,aż do rozpuszczenia.
Ugotowanego fileta kroję na grubsze plastry, układam je na półmisku i dodaję marchewkę , papryczkę i pietruszkę układając obok fileta.
Zalew gorącym wywarem z żelatyną. Pozostawiam , aż zastygnie. Po zastygnięciu przechowuję w lodówce
Komentarze