Filet z indyka faszerowany kurkami

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Z kurek można wyczarować różne pyszności ;) Ja polecam wyborną, aromatyczną roladę nafaszerowaną tymi pysznymi grzybami :)

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    300g kurek
    1 cebula
    3 łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    zioła prowansalskie
    szklanka bulionu grzybowego
    sól,pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z indyka faszerowany kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurki 1. Kurki oczyść i umyj, Drobno pokrój i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę posiekaj i dodaj do grzybów. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż, aż sos z kurek wyparuje. Ostudź, przełóż do miski razem ze startym serem żółtym, bułką tartą i natką pietruszki. Wbij jajko, wymieszaj i ostudź.
  • składniki na farsz 2. Mięso umyj, osusz, przekrój tak, aby tworzyło jak największy płat. Delikatnie rozbij (najlepiej przez folię). Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Następnie na filecie rozsmaruj farsz z kurek i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami i podsmaż krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • rozłóż farsz 3. Tak przygotowaną roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.50-60 minut, często podlewając bulionem i powstałym sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrycie, by mięso przyrumieniło się. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować