Filet z indyka faszerowany kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyść i umyj, Drobno pokrój i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę posiekaj i dodaj do grzybów. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż, aż sos z kurek wyparuje. Ostudź, przełóż do miski razem ze startym serem żółtym, bułką tartą i natką pietruszki. Wbij jajko, wymieszaj i ostudź.
2.Mięso umyj, osusz, przekrój tak, aby tworzyło jak największy płat. Delikatnie rozbij (najlepiej przez folię). Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Następnie na filecie rozsmaruj farsz z kurek i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami i podsmaż krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.
3.Tak przygotowaną roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.50-60 minut, często podlewając bulionem i powstałym sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrycie, by mięso przyrumieniło się. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze