Filet z gęsi z szynkowaru

4.5 (143 ocen)

  • 60 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierwszy raz zrobiłem filet z gęsi ze skórą w szynkowarze. Po parzeniu zlałem do spodka dość pokaźną ilość tłuszczu z gęsi, także bardzo przydatnego w kuchni :) Filet wyszedł dobrze związany, da się kroić na cienkie plastry, nie rozpada się, gdyż powstało także troszkę galaretki która wiąże mięsko.

  • 60 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kompletna pierś z gęsi bez kości, razem ze skórą (nie przecinana, w całości)
    Wszystkie przyprawy mieszamy.
    sól wędzona + sól warzona (10 g.)
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
    łyżeczka granulowanego czosnku
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka
    majeranek łyżka stołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Filet z gęsi z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-205oxoj 1. Wymyte, osuszone kompletne piersi łącznie ze skórą nacieramy przyprawami z obu stron.
  • Filet z gęsi z szynkowaru 2. Natarty filet przyprawami składamy tak żeby skóra była na wierzchu. Umieszczamy w atestowanym pojemniku i wstawiamy na 48 godzin do lodówki.
  • Filet z gęsi z szynkowaru 3. Po 48 godzinach wkładamy do woreczka złożony filet, mięsem do środka.
  • Filet z gęsi z szynkowaru 4. Zawiązujemy woreczek.
  • Filet z gęsi z szynkowaru 5. Uzbrajamy szynkowar.
  • Filet z gęsi z szynkowaru 6. W garnku w którym będziemy parzyć nagrzewamy odmierzoną ilość wody do temperatury 80 stopni Celsjusza.
  • Filet z gęsi z szynkowaru 7. Wkładamy szynkowar i parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni (temperatura mięsa powinna osiągnąć 70 st.C.)
  • Filet z gęsi z szynkowaru 8. Po parzeniu zlałem do spodka dość pokaźną ilość tłuszczu z gęsi, także bardzo przydatnego w kuchni :)
  • Filet z gęsi z szynkowaru 9. Ze zlanego tłuszczu powstał gęsi smalec. Bardzo zdrowy,jeden z najzdrowszych tłuszczy.
  • Filet z gęsi z szynkowaru 10. Po procesie parzenia wstawiamy szynkowar do zimnej wody na 15 minut. Schłodzony szynkowar wstawiamy do lodówki na noc, rano wyjmujemy filet z gęsi i delektujemy się pyszną gęsiną.
  • Filet z gęsi z szynkowaru 11. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować