FILET z DORADY pod ZIEMNIACZANĄ ŁUSKĄ z ZIOŁOWYM SOSEM (ORATA in CROSTA di PATATE con SALSA d’ERBE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta pyszna, dietetyczna rybka może być alternatywą dla tradycyjnych smażonych ryb, które goszczą na wigilinych stołach.

  • 30 min

Składniki:

  • na rybę:
    4 filety z dorady (lub inna delicatna w smaku ryba)
    300g ziemniaków
    1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
    1 łyżka posiekanej świeżej bazyli
    2 łyżki oliwy z olive
    ½ szklanki białego wina
    sól
    pieprz

    na ziołowy sos:
    1 garść natki z pietruszki
    1 garść świeżej bazyli
    1 garść szczypiorku
    2 fileciki anchois
    20 kaparów (opcjonalnie)
    2 łyżki białego octu winnego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Filet z dorady pod ziemniaczaną łuską z ziołowym sosem (orata in crosta di patate con salsa d’erbe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • 2. Przygotuj rybę. Jeśli filety są dosyć grube,wsadż je pomiędzy przeźroczystą folię sporzywcza i lekko roztłucz ręką lub tłuczkiem do mięsa (uzywając gładkiej strony tłuczka, aby nie uszkodzić delikatnego mięsa ryby). Filety dopraw solą i pieprzem.
    Blaszkę wyścielem papierem do pieczenia natłuść oliwą z oliwek posyb pietruszką i bazylia, a następnie na tak przygotowanym podłożu ułóż rybę.
  • 3. Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Pokrój na cieniutkie plasterki (im cieńsze tym lepsze).
    Pokrojone ziemniaki układaj na filetach, efekt będzie lepszy jeśli ułożysz je zakładając jeden plasterek na drugi tworząc „efekt łuski”. Dopraw ziemniaki solą i skrop oliwą z oliwek.
  • 4. Na blaszkę wylej wino, poczym przykryj całośćją folią aluminiową. Piecz przez ok 10 minut, a następnie ściągnij folię aluminiową, piec przestaw na opcje grill (jeśli taką dysponujesz) i piecz przez następne 10 minut.
  • 5. W miedzyczasie przygtuj sos.
    Zmiksuj blenderem wszyskie zioła i fileciki anchois z octem. Następnie ciągle miksując dolewaj malutkim strumieniem oliwę (w ten sposób sos nabierze aksamitnej konsystencji). Dopraw solą i pieprzem. Jak sos będzie gotowy dodaj kapary- nie miksuj, tylko wymieszaj łyżką.
  • 6. Gotową rybę podawaj polaną przygotowanym ziołowym sosem. Udekoruj talerz ulubionymi warzywami i ziołami. Sos, ktory Ci zostanie możesz podać na stól w sosjerce (może ktoś będzie miał ochotę na więcej :)
    Buon appetito!!!

Porady

Ziołowego sosu niegdy nie przygotowuj sobie wczesniej, musi być przygotowany przed samym podaniem. To zajmię ci naprawdę chwilkę!!! Jeśli masz zamiar przygotować to danie dla gości na jakąś okazję, przygotuj sobie wcześniej na blaszce filety, zimniaki pokrój i zamocz w zimnej wodzie, żeby nie zczarniały, umyj zioła na sos. W ostatnim momencie rozgrzej piec, w międzyczasie poukładaj ziemniaki na filetach, a kiedy ryba się piecze ciesz się gośćmi, którzy pomogą przygotować Ci sos. Smacznego!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorada Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować