Fioletowe jajka

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Polecam zrobić fioletowe jajka bo robi się je bardzo prosto. Wykorzystałam buraka pieczonego i zakwas buraczany do zrobienia ich. Są fajną i lekką przekąską.

  • 12 godz.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka wody
    3/4 szklanki zakwasu buraczanego
    2 buraki pieczone
    4 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka soli
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    200 g serek puszysty śmietankowy
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Fioletowe jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka z zakwasie 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekładam do słoika. Wlewam wodę, zakwas buraczany, ocet winny, dodaję sól, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony jeden burak. Wstawiam do lodówki na 12 godzin około.
  • jajka zabarwione 2. Wyjmuję z zalewy, kroję na pół i wydrążam żółtko.
  • nadzienie z burakami 3. Połowę żółtek przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jeden plaster buraka upieczonego, serek, sól, pieprz i miksuję na puszystą masę. Farsz przekładam do worka i wyciskam szprycą do jajek. Resztę żółtek kruszę na talerzu, układam natkę pietruszki. Z drugiego buraka robię różyczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować