Finezja makowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę (25x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 °C.
2.Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywno i mieszając, wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przekładamy na blachę (25x40 cm). Pieczemy 30 minut w 180 °C.
3.Krem: margaryny ucieramy z cukrem na puch. Jajka sparzamy i ubijamy. Ucieramy z kremem. Orzechy smażymy na maśle na jasnobrązowo, mieszając. Studzimy. Dwie łyżki odkładamy, resztę wraz z kilkoma kroplami olejku dodajemy do kremu.
4.Biszkopt smarujemy połową kremu. Przykrywamy bezą i smarujemy pozostałym kremem, a następnie posypujemy orzechami. Dekorujemy polewą.
Komentarze