Finezja makowo-kokosowa

4.49 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W weekend zawsze muszę mieć jakieś pyszne ciasto na deser.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    po 1/2 szkl. mąki torto€€wej i ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    5 białek
    20 dag wiórków kokosowych
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. maku

    Krem:
    4 jajka
    łyżka masła
    30 dag zmielonych orzechów włoskich
    2 kostki margaryny
    20 dag cukru pudru
    olejek rumowy lub kieliszek spirytusu

    Oraz: polewa czekolad.
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Beza Krem

Finezja makowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę (25x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 °C.
  • 2. Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywno i mieszając, wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przekładamy na blachę (25x40 cm). Pieczemy 30 minut w 180 °C.
  • 3. Krem: margaryny ucieramy z cukrem na puch. Jajka sparzamy i ubijamy. Ucieramy z kremem. Orzechy smażymy na maśle na jasnobrązowo, mieszając. Studzimy. Dwie łyżki odkładamy, resztę wraz z kilkoma kroplami olejku dodajemy do kremu.
  • 4. Biszkopt smarujemy połową kremu. Przykrywamy bezą i smarujemy pozostałym kremem, a następnie posypujemy orzechami. Dekorujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować