Odrobina kuchni greckiej w swoim domu. Prostota wykonania zachęca do zapoznania sie z tą potrawą bliżej.
10 min
Składniki:
(na dwie porcje)
Ser feta (u mnie solona) - 2 grube plastry
pomidor - 2 sztuki
oregano suszone - 2 łyżeczki
oliwa - 3 łyżki
majeranek - 2 szczypty - dodałam od siebie w oryginalnym przepisie nie jest podane
2.Grube plastry fety kładziemy na dnie żaroodpornego naczynia (mała kokilka)
3.Pomidory obieramy, nacinając z góry tworząc X. Zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach wyciągamy i obieramy ze skórki.
4.Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, rozkładamy na plasterku fety. Obsypujemy oregano i majerankiem. Skrapiamy oliwa. Zapiekamy na środkowej półce pieca około 15 -20 minut. Podajemy gorące. Przepis pochodzi z segregatora Kuchnie Świata, który kiedyś wydawała gazeta wyborcza.
5.Przyprawiamy oregano i majerankiem.
6.Skrapiamy oliwą.
7.Pieczemy na środkowej półce pieca około 15 -20 minut. Podajemy gorące.
8.*Przepis pochodzi z segregatora Kuchnie Świata, który kiedyś wydawała gazeta wyborcza.
Komentarze