Moja ulepszona wersja słynnej brazylijskiej zupy-feijoady,pożywna sycąca zachwyci amatorów mięsnych zup...
1 godz. 10 min
Składniki:
25 dag wołowiny gulaszowej
20 dag łopatki lub szynki wieprzowej
20 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy paprykowej
1 por
1/2 zielonej papryki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju ryżowego
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 puszka czerwonej fasolki
3 liście laurowe
sól lub kucharek do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
Feijoada-brazylijska zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w kostkę. Por i paprykę pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę . W rondlu rozgrzać olej ryżowy,wrzucić pokrojony boczek oraz por z czosnkiem i przesmażyć następnie wlać 2 szklanki wody zagotować wrzucić pokrojone mięso,dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości-około 1 godziny,na 15 minut przed końcem gotowania dołożyć do zupy paprykę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę,oraz fasolkę razem z zalewą wlać sok pomarańczowy i gotować około 10 minut.Doprawić do smaku solą pieprzem. podawać gorącą.
Komentarze