Fenkuł (koper włoski) zapiekany z wędzonką i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fenkuł oczyścić z zewnętrznych powłok, odkroić łodygi, przekroić wzdłuż na 4 części, wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny, podgotować ok. 5 - 7 minut, po wyjęciu pokroic w pióra.
Makaron ugotować aldente z dodatkiem kurkumy, po odcedzeniu wymieszać z 1/2 łyżki masła, koperkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
2.Pozostałe masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty pozostały czosnek i pokrojony fenkuł, lekko poddusić, posypać koperkiem.
3.Makaron wyłożyć do formy żaroodpornej, na to położyć fenkuła i pokrojone mięso z wędzonego udka, posypać pieprzem.
4.Lekko podpiec w piekarniku lub kombiwarze, wyjąć i posypać pokruszonym wędzonym twarogiem.
Po bokach ułożyć ósemki pomidora.
5.Na wierzch obficie posypać tartymi serami i wstawić do ostatecznego upieczenia, zostawiając w piekarniku aż do ładnego zrumienienia.
Komentarze