Fenkuł (koper włoski) zapiekany z wędzonką i serami

0 (0 ocen)

Udany eksperyment z fenkułem w roli głównej :)

Składniki:

  • 1 fenkuł
    1 udko wędzone bez skóry
    ok. 100 g makaronu wstęgi
    100 pokruszonego twarogu wędzonego (Pilos Lidl)
    75 g tartej mozzarelli do zapiekanek
    75 g tartego żóltego sera
    1,5 łyżki masła
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 większe ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki kurkumy
    sól, pieprz świeżo mielony, szczypta cukru, łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Fenkuł (koper włoski) zapiekany z wędzonką i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xuyq86 1. Fenkuł oczyścić z zewnętrznych powłok, odkroić łodygi, przekroić wzdłuż na 4 części, wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny, podgotować ok. 5 - 7 minut, po wyjęciu pokroic w pióra.

    Makaron ugotować aldente z dodatkiem kurkumy, po odcedzeniu wymieszać z 1/2 łyżki masła, koperkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
  • image-12gba1r 2. Pozostałe masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty pozostały czosnek i pokrojony fenkuł, lekko poddusić, posypać koperkiem.
  • image-1mroxq2 3. Makaron wyłożyć do formy żaroodpornej, na to położyć fenkuła i pokrojone mięso z wędzonego udka, posypać pieprzem.
  • image-1e76b97 4. Lekko podpiec w piekarniku lub kombiwarze, wyjąć i posypać pokruszonym wędzonym twarogiem.
    Po bokach ułożyć ósemki pomidora.
  • image-1iyn2hp 5. Na wierzch obficie posypać tartymi serami i wstawić do ostatecznego upieczenia, zostawiając w piekarniku aż do ładnego zrumienienia.
  • image-14sytnb 6. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Koper Mozzarella Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować