Faworki zielone kokardki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Karnawałowe faworki w nieco innym wydaniu. Ciasto wzbogaciłam mielonym młodym jęczmieniem. Nadał mu zielonego koloru nie zmieniając za bardzo smaku. Dzieci nie zauważyły nawet różnicy i zajadały z wielkim apetytem.

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    20 g masła
    3 żółtka
    1/4 szkl śmietany
    1 kieliszek spirytusu
    2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki zielone kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy młody jęczmień, żółtka, masło, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto.
    Przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
    Delikatnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części.
  • 2. Każdą wałkujemy bardzo cienko na kształt prostokąta.
    Kroimy radełkiem na mniejsze kawałki, mniej więcej o wymiarach 6 x 2 cm.
    Małe prostokąty zlepami dokładnie na środku aby przypominały kształtem kokardki.
  • 3. Smażymy w oleju.
    Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować