Karnawałowe faworki w nieco innym wydaniu. Ciasto wzbogaciłam mielonym młodym jęczmieniem. Nadał mu zielonego koloru nie zmieniając za bardzo smaku. Dzieci nie zauważyły nawet różnicy i zajadały z wielkim apetytem.
45 min
Składniki:
250 g mąki
20 g masła
3 żółtka
1/4 szkl śmietany
1 kieliszek spirytusu
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
Faworki zielone kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy młody jęczmień, żółtka, masło, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto.
Przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
Delikatnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części.
2.Każdą wałkujemy bardzo cienko na kształt prostokąta.
Kroimy radełkiem na mniejsze kawałki, mniej więcej o wymiarach 6 x 2 cm.
Małe prostokąty zlepami dokładnie na środku aby przypominały kształtem kokardki.
3.Smażymy w oleju.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze