Faworki - chrust karnawałowy

4.99 (182 ocen)

  • 15 min

Faworki to niekwestionowany hit wszystkich karnawałowych imprez, bez nich żadne przyjęcie się nie obejdzie. Polecam!

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki+ do podsypania (polecam wrocławską)
    7-8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 12 – 18%
    4 duże żółtka
    1 duże jajo
    2 łyżki spirytusu
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo

    800-1000 g smalcu
    ręcznik papierowy
    szczypta soli
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - chrust karnawałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać śmietanę. Delikatnie połączyć, tak aby powstały grudki.
    Wbić żółtka i jajo, lekko wyrobić i dodać spirytus ( dzięki temu nie chłoną oleju) . Wyrobić do połączenia – ciasto o konsystencji makaronowo – kluskowego.
  • cięcie 2. Ciasto dzielimy na 4 części i bardzo cieniutko wałkujemy.
  • formowanie 3. Każdą kroimy w paski ok. 3 x 7 cm.
    Prostokąty nacinamy na środku, długość nacięcia powinna sięgać max. 2 cm. Przekładamy jeden koniec przez nacięcie i formujemy faworek.
  • faworki 4. Osączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy cukrem pudrem.
  • smażenie 5. Smalec topimy w garnku, solimy , dzięki temu nie pryska, a gdy będzie gorący ( robimy próbę – kawałeczek ciasta wrzucamy na smalec, gdy wypłynie bulgocząc temperatura jest odpowiednia) wrzucamy gotowe faworki, smażymy na złoto ( nie na brązowo)

Porady

Jeśli do ciasta dodamy jeszcze łyżkę smalcu będzie bardziej kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować