Fasolka w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo popularna na południu Europy. Można jeść samą albo stosować jako dodatek do mięs.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g drobnej fasolki białej
    puszka pomidorów krojonych bez skórki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    po łyżce tymianku ,majeranku i kminku
    sól ,pieprz

Fasolka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnie przełożyłem do garnka wraz z wodą w której się moczyła. Zagotowałem ,osączyłem na sicie ,ponownie przełożyłem do garnka i zalałem wodą. Dodałem przyprawy i gotowałem do miękkości fasoli.
    Gdy fasola zmiękła ,dodałem pomidory wraz z zalewą i gotowałem aż nadmiar płynu odparował. Na patelni rozgrzałem oliwę ,zeszkliłem na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem do fasoli razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy