Bardzo popularna na południu Europy. Można jeść samą albo stosować jako dodatek do mięs.
1 godz. 30 min
Składniki:
250 g drobnej fasolki białej
puszka pomidorów krojonych bez skórki
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
po łyżce tymianku ,majeranku i kminku
sól ,pieprz
Fasolka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnie przełożyłem do garnka wraz z wodą w której się moczyła. Zagotowałem ,osączyłem na sicie ,ponownie przełożyłem do garnka i zalałem wodą. Dodałem przyprawy i gotowałem do miękkości fasoli.
Gdy fasola zmiękła ,dodałem pomidory wraz z zalewą i gotowałem aż nadmiar płynu odparował. Na patelni rozgrzałem oliwę ,zeszkliłem na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem do fasoli razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Komentarze