Fasolka po bretońsku z pieczarkami

4.46 (153 ocen)

Fasolę po bretońsku uwielbiałam już jako dziecko zajadać ze świeżą bułką . Mama w domu przygotowuje gęstą , mąż zażyczył sobie ją w rzadszej wersji bez zasmażki. Za to dodałam pieczarki a przecier pomidorowy przesmażyłam na maśle .Wyszło bardzo smacznie.

Składniki:

  • 0,5kg. fasoli białej piękny jaś
    0,5kg. boczku wędzonego
    1 długie pętko cienkiej kiełbasy
    2 cebule
    0,5 kg pieczaek
    400ml. przecieru pomidorowego
    2 łyżki masła
    2 łyżki suszonego majeanku
    2 łyżki suszonego lubczyku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól , pieprz
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Fasolka po bretońsku z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy , zalewamy wodą odstawiamy na 12 h.
    Po upływie czasu gotujemy fasolę do miękkości ok. 1h. w wodzie w której się moczyła w razie potrzeby uzupełniając płyn w garnku.
  • 2. W między czasie z boczku usuwamy skórę i ewentualnie chrząstki , kroimy wraz z kiełbasą w kostkę.
    Na suchą patelnie wkładamy boczek a gdy wytopi tłuszcz dodajemy kiełbasę.
    Cebulę oraz pieczarki obieramy kroimy w kostkę , dodajemy do podsmażonego mięsa , smażymy co chwila mieszając aż składniki się przyrumienią.
  • 3. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło , wlewamy przecier pomidorowy , przesmażamy uważając by go nie przypalić.
  • 4. Gdy fasola będzie miękka dodajemy do niej zawartość obu patelni , doprawiamy , mieszamy.
    Gotujemy fasolę kolejne 10-15 min na wolnym gazie.
  • 5. Przed podaniem posypujemy listkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować