FASOLKA PO BRETOŃSKU

5 (150 ocen)

  • 60 min

Proste,a smaczne danie obiadowe,syte,idealne na chłodniejsze dni

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl.fasoli typu jaś
    2 pętka kiełbasy no.toruńskie
    1 cebulaj
    1 puszka pomodorów bez skórki
    1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasole namaczamy na noc.
    Wymoczoną fasolę zalewamy wodą,aby była przykryta,solimy ok.łyżka soli.W trakcie gotowania jak jest potrzeba dolewamy wody.Gotujemy ok.1,5 godz.
    Napatelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę,gdy zacznie sie przyrumieniać dodajemy cebulę w kosteczkę,podsmażamy razem.Dokładamy do tego pomidory z puszki i koncentrat,doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy chwilę,mieszając.Dodajemy ugotowaną ,odcedzona fasole,jesli jest potrzeba jeszcze doprawiamy.Podajemy z pieczywem

Porady

Do fasolki mozemy tez dodać podsmażony boczek wędzony,bedzie jeszcze pożywniejsza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Koncentrat pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować