Pęczak bogaty w niacynę i wit. z grupy B, tak jak i fasola, korzystnie wpływa na stan naszej skóry oraz włosów. A do tego kasza pozytywnie oddziałuje na nasz ukł. nerwowy., więc mamy dobry humor :)
Łatwy
Składniki:
- fasola sucha średnia: 200 gramów
- kasza jęczmienna pęczak: 1 szklanka
- duża cebula: 1 sztuka
- duże marchewki: 2 sztuki
- natka pietruszki: 1 pęczek
- mielona ostra papryka: 1 szczypta
- sól, pieprzdo smaku: 1 szczypta
- tymianek suszony: 1 szczypta
- olej rzepakowy lub inny tłuszcz dobry do smażenia: 2 łyżki
Fasolówka czy krupnik? zupa dla urody i dobrego humoru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczymy na noc w wodzie. Następnie odcedzamy ją i zalewamy 2l świeżej wody. Gotujemy ją do miękkości (ok. 60-90 minut). Zostawiamy w wodzie, w której się gotowała - będzie to podstawa do zupy. Jeśli wody jest za dużo, część odlewamy.
Kaszę pęczak gotujemy. Stosunek kaszy do wody 1:3. Pilnujemy aby kasza się nie przypaliła, co jakiś czas mieszając.
2.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (warto użyć tłuszczu chociażby dlatego, że większość witamin z marchwi jest w nim rozpuszczalnych). Marchew kroimy w plasterki, cebulę siekamy w piórka. Obsmażamy warzywa na tłuszczu.
3.Do garnka z fasolą przekładamy kaszę i warzywa. Dodajemy posiekaną nać pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i tymiankiem. Chwilkę gotujemy wspólnie, aby smaki się połączyły.
4.PS. Jeśli macie problemy trawienne po zjedzeniu warzyw strączkowych, nie żałujcie tymianku. Można użyć również majeranku. Zioła te złagodzą wzdęcia brzucha.
Komentarze