Danie pracochłonne, ale efekt wart poświęconego czasu
1 godz. 30 min
Składniki:
100 g makaronu nadającego się do faszerowania
- u mnie duże kolanka
1/2 małego brokuła
1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w oleju
2 większe pomidory
100 g sera żółtego
4 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
słodka papryka
Faszerowany makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente i przelać zimną woda. Brokuła ugotować do miękkości, odcedzić, rozdrobnić widelcem, tuńczyka osączyć z nadmiaru oleju, dodać do brokuła. 2 ząbki czosnku przecisnąć przed praskę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. przy pomocy łyżeczki nafaszerować makaron i ułożyć w natłuszczonej blaszce.
2.Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pomidory, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, posiekana natkę pietruszki, doprawić sola i pieprzem. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zgęstnieją. Gotowym sosem pomidorowym polać makaron.
3.Na makaron zetrzeć ser żółty, posypać pieprzem i słodką papryką.
4.Zapiekać 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 80 stopni. Smacznego :)
Komentarze