Faszerowana dynia pieczona w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Z dyni zciąć przykrywkę, wydrążyć pestki i wolny miąższ.
- Małą łyżeczką wydrążyć (zestrugać) ze środka dyni i z pokrywki miąższ, tak aby zostało tylko 1 cm ścianki.
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na 2 łyzkach oleju, posolić.
- Chleb pokroić w kostkę o boku 1 cm.
- Czosnek pokroić drobniutko, wrzucić na 3 łyżki oleju, podsmażyć i wyjąć czosnek. Wrzucić chleb i zrumienić grzanki.
2.- Do środka dyni włożyć 1/2 miąższu dyni, na to cebulę, potem chleb.
- Na chleb resztę dyni, ucisnąć.
- Mleko i śmietanę połączyć, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, tak aby było dość pikantne. Zalać farsz.
- Jeśli nie przykryło w całości farszu to dolać mleka na wierzch.
3.- Posypać startym żółtym serem. Przykryć pokrywką z dyni.
- Ogonek dyni zabezpieczyć folią aluminiową.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 st.c i piec przez 1,5 godziny.
- Gotową zapiekankę nakładać warstwami na talerze.
Komentarze