Fantazja z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzac do temperatury 170C.Czekoladę stopic,przestudzic.Miękkie masło utrzec na puch, połączyc z czekoladą.Dodawac po jednym żółtku,za każdym razem miksując.Wsypac cukier,zmiksowac.Mąkę przesiac z proszkiem,dodac do masy,połączyc łopatką.Białka ubic na sztywno,delikatnie wymieszac z masą czekoladową.Ciasto wylac do blaszki( 22/32) wyłożonej papierem do pieczenia.piec 30 minut,przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem,czy ciasto jest upieczone.Ostudzic. Żelatynę namoczyc w 1/4 szkl zimnej wody,odstawic do napęcznienia.Porzeczki zmiksowac blenderem.Śmietanę ubic z dwoma łyżkami pudru.Żelatynę podgrzac i rozpuścic,lekko przestudzic.Połączyc z dwoma łyżkami śmietany i wlac do reszty śmietany,połączyc.Do śmietany dodajemy zmiksowane porzeczki,miksując na średnich obrotach miksera.Jeśli masa jest zbyt kwaśna,dodajemy łyżkę pudru,ale nie więcej,masa ma byc lekko kwaśna.Masę wylewamy na ciasto czekoladowe,wkładamy do lodówki,aby stężała.Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl wody,studzimy.Łyżkę żelatyny namaczamy w trzech łyżkach zimnej wody,odstawiamy.Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem,łączymy z rozpuszczoną żelatyną,wylewamy na warstwę porzeczkową(można zrobic wzory),odstawiamy do lodówki.Gdy stężeje,wylewamy tężejącą galaretkę.Schładzamy kilka godzin a najlepiej całą noc.
Komentarze