...delikatne wieczorne menu: królik duszony w warzywach, koreczki śledziowe oraz coś słodkiego: kruche babeczki z nadzieniem malinowym.....wykwintnie i smacznie w dekoracji kryształów...
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- śledzie z zalewy vinegret: 6 sztuk
- papryka konserwowa: 2 plastry
- śliwki suszone: 6 sztuk
- natka zielonej pietruszki (gałązka): 1 sztuka
- królik (2/3 całego królika): 0.67 sztuki
- marchewka: 2 sztuki
- seler: 1 sztuka
- por: 0.5 sztuki
- oliwa: 4 łyżki
- cebula: 4 sztuki
- czosnek: 3 ząbki
- sól i pieprz ( do smaku): 6 szczypt
- papryka słodka mielona: 3 łyżki
- przyprawa węgierska: 1 łyżka
- szpinak świeży w liściach: 8 sztuk
Ellegancka kolacja kryształowa przy świecach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy pierwszą potrawę kolacyjną: KRÓLIK DUSZONY W WARZYWACH. Mięso z królika dokladnie myjemy, dzielimy na mniejsze porcje i osuszamy papierowym ręcznikiem. W duzym rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Czekamy aż cebula się lekko zeszkli i wkładamy do niej mięso z krolika. Przykrywamy i dusimy kilka minut, przewracając mięso.
Zmniejszamy ogień i nadal dusimy pod przykryciem.
Obieramy, myjemy i ścieramy na tarce pozostałe warzywa: seler, marchewkę, por. Dodajemy je do rondla do mięsa. Podlewamy wodą. Dusimy tak okolo godziny (lub więcej, jeśli potrzeba), aż mięso bedzie miękkie. Między czasie dodajemy przyprawy do smaku: sól, pieprz, paprykę mieloną, przyprawę więgierską. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany drobniutko czosnek.
Wytworzy się sos warzywny, ktory wyśmienicie smakuje z kroliczym mięsem.
Gotowe uduszone kawałki mięsa króliczego układamy na kryształowym talerzu (razem ze sosem) na świeżych liściach szpinaku.
2.Przygotowujemy drugą potrawę kolacyjną: KORECZKI ŚLEDZIOWE.
Śledzie odsączamy dokładnie z zalewy vinegret.
Paprykę konserwową kroimy w paski.
Na wykałaczki nadziewamy zwinięty płat sledziowy, następnie śliwkę suszoną, pasek papryki oraz troszke natki pietruszki.
Do śledzi oraz królika serwujemy chlebek i herbatę zieloną.
3.Przygotowujemy słodką przekąskę: KRUCHE BABECZKI Z MASĄ MALINOWO-ŚMIETANOWĄ.
Mąkę siekamy razem z masłem i szczyptą soli. Dodajemy żółtka
oraz 100 gram cukru pudru. Zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy je w lodówce. Następnie wypełniamy nim foremki na babeczki i pieczemy w piekarniku 15 - 20 minut w 185 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Odkładamy 6 malinek do dekoracji. Resztę malin miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i dodajemy do malin - dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na chwile do lodówki, aby masa troszkę zgęstniała. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem (3 łyżki), dodajemy do niej powoli masę malinową i mieszamy. Kruche babeczki nadziewamy masą malinowo-śmietanową. Ozdabiamy każdą babeczkę malinką.
4.Kolację przygotowujemy w klimacie eleganckich świec oraz kwiatów - czerwonych róż.
5.Potrawy podajemy w kryształowych naczyniach....... łącznie z kryształowym wazonem, paterą, karafką, kieliszkami....
6.Nie zapominamy o przygotowaniu wachlarzy serwetkowych we wzór czerwonych róż. Miło spędzamy czas....
Komentarze