Ekspresowy chleb domowy

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Chlebek powstał w wyniku poszukiwań wiejskich smaków kuchni mojej babci. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i nie potrzeba wielu składników do jego wykonania. I najważniejsze - jest bardzo pyszny i domowy!

  • 60 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
    1/2 kostki drożdży (50 gram),
    1 łyżeczka chrzanu w słoiczku,
    2 szklanki ciepłej wody,
    2 łyżeczki soli,
    2 łyżeczki cukru,
    1/2 szklanki ziaren słonecznika,
    1/2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
    2 łyżki kminku,
    1 łyżka czosnku granulowanego,
    2 łyżki oregano,
    margaryna lub masło oraz bułka tarta do posypania formy.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ekspresowy chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuszczamy w 2 szklankach ciepłej wody. 1. Drożdże rozpuszczamy w 2 szklankach ciepłej wody.
  • image-06ouu1u 2. Dodajemy łyżeczkę chrzanu.
  • image-19umbr3 3. Do drugiej, wysokiej misy wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, cukier, przyprawy.
  • image-0521dvb 4. Przyprawy dostosowujemy do swoich upodobań.
  • image-152kjcm 5. Do misy z sypkimi składnikami wlewamy rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy, przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 min.
  • image-0h9aav8 6. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy o wymiarach około 30 x 11, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • image-156lwv7 7. Ciasto można posypać kminkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.
  • image-20lsdad 8. Po upieczeniu czekamy około 10 min i otwieramy piekarnik. Czekamy aż chlebek troszkę przestygnie.
    Smacznego :)

Porady

Przyprawy można stosować dowolnie i indywidualnie. Można dodać takie dodatki jakie lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować