Eklerki z masą jogurtową i owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę, zagotować z margaryną i szczyptą soli.
2.Odstawić z ognia, wsypać przesianą mąke, szybko ucierając - tak aby nie byłoo grudek, wstawić ponownie na ogień i ucierać do czasu idealnej gładkiej konsystencji.
3.Odstawic ciasto, lekko schłodzić, dodawać pojedyczno jajka ucierać do momentu aż jajka wchłoną siew ciasto - odstawic do wystudzenia.
4.Blachę wysmarować tłuszczem, szprycą formować podłużne eklerki (w odstępach ok 2cm)
5.Piec w bardzo mocno rogrzanym piekarniku (200 stopni) przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyc temperaturę do 180 stopni i piec 20 minut.
6.W tym czasie przygotować masę (nieco poszłam na łatwiznę): zmiksowac jogurty z mlekiem, wsypać gotową masę, miksować na pełnych obrotach aż będzie gęsta.
7.Eklerki powinny być chrupiące i zarumienione. Wystudzone przekrawać na pół i wypełnić masą i owocami leśnymi (u mnie jagody dominowały)
Eklerki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową....
Komentarze