Egzotyczne drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ½ szklanki mleka, drożdży , łyżki cukru i mąki zrobić zaczyn ( całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce aż urośnie)
Gdy wyrośnie połączyć wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h. Gdy wyrośnie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej zrobić okrągły placuszek tak aby pośrodku powstało wgłębienie na budyń. Gdy wszystkie będą gotowe, ugotować budyń i ciepły nałożyć we wgłębienia drożdżówek. Bułeczki odstawić na 15 min aby podrosły a następnie upiec w temp 170 stopni ok. 20 min aż będą rumiane. Po wyciągnięciu z pieca układamy na każdej po kawałku ananasa, mandarynki i po połówce winogron.
W 1 ½ szklanki wrzątku rozpuścić galaretkę. Przestudzić i tężejącą posmarować drożdżówki z wierzchu. Resztę galaretki zjadamy.
Komentarze