Deser pochodzi z południowo wschodnich Chin, gdzie większość słodkości przygotowywana jest na bazie ryżu i owoców, a papaja i passion fruit stanowią jedynie małą cząstkę owoców tam spotykanych.
Egzotyczne owoce i budyń ryżowy uwieńczone koroną bezową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń:
Zagotować mleko, wsypać ryż, cukier i sól, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 35 - 40 minut.
2.Syrop owocowy:
Passion fruit przekroić na pół. Z każdej części wyjąć miąższ. Z limonek wycisnąć sok. Cukier włożyć do garnczka, dodać pozostałe składniki i gotować na średnim ogniu często mieszając przez ok 20 minut, aż uzyskamy konsystencję syropu.
Na zdjęciu farsz w skórce z passion fruit, doskonałe na mniejszy apetyt.
3.Bezy:
Ubić białka powolutku dodając cukier, wciąż ubijając. Gotowa masa powinna być zwarta i błyszcząca.
4.Papaję przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Łyżeczką wydłubać czarne pestki wyrzucić. Również łyżeczka wydrążyć miąższ, zostawiając ok 0.5 cm przy ściance owocu,uważając, aby nie przekłuć skórki. Miąższ pokroić na małe kawałki.
5.Odlać połowę syropu do małego naczynia. Do reszty dodać papaję i nie więcej niż 2 minuty, a następnie wymieszać z ryżem.
Papaje wypełniać farszem ryżowym po same brzegi i układać na formie do pieczenia. Ubite białka włożyć do szprycki i wyciskać małe kuleczki na wierzchu farszu.
6.Tak przygotowane owoce włożyć do rozgrzanego do 160° C piekarnika i piec przez 10 minut. Wyjąć i ostrożnie i kłaść na talerzyki, posypując kakao i podlewając pozostałym syropem.
Komentarze