Ogórki w tym wydaniu są bardzo ostre , idealne jako imprezowa przekąska. Ketchup fajnie dopełnia ich smak a forma podania sprawia że są oryginalne i jedyne w swoim rodzaju :)
Składniki:
Na 4 słoiki 0,5l.
2,5 kg. ogórków szklarniowych ( małych i ew. średnich)
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
4 łyżki chili
4-5 ziarenek pieprzy na słoik
1 ząbek czosnku na słoik
Zalewa:
1 szklanka wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki pikantnego ketchupu
Dzielone ogórki chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć , ponacinać na krzyż nie do końca.
Przełożyć do miski , zasypać solą , pieprzem , chili i cukrem-wymieszać , odstawić na 12 h pod przykryciem.
2.Do wyparzonych czystych słoików włożyć obrany ząbek czosnku,ziarenka pieprzu oraz ogórki.
3.Składniki zalewy zagotować , napełnić nią słoiki.
Zakręcić szczelnie , pasteryzować 15 min.
4.Za pasteryzowane ogórki odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Ogórki nabierają "mocy" już po tygodniu odstania.
Komentarze