Dzielone ogórki chili

4.5 (140 ocen)

Ogórki w tym wydaniu są bardzo ostre , idealne jako imprezowa przekąska. Ketchup fajnie dopełnia ich smak a forma podania sprawia że są oryginalne i jedyne w swoim rodzaju :)

Składniki:

  • Na 4 słoiki 0,5l.
    2,5 kg. ogórków szklarniowych ( małych i ew. średnich)
    1 łyżka cukru
    2 łyżki soli
    2 łyżki pieprzu
    4 łyżki chili
    4-5 ziarenek pieprzy na słoik
    1 ząbek czosnku na słoik
    Zalewa:
    1 szklanka wody
    0,5 szklanki octu
    0,5 szklanki pikantnego ketchupu
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dzielone ogórki chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć , ponacinać na krzyż nie do końca.
    Przełożyć do miski , zasypać solą , pieprzem , chili i cukrem-wymieszać , odstawić na 12 h pod przykryciem.
  • 2. Do wyparzonych czystych słoików włożyć obrany ząbek czosnku,ziarenka pieprzu oraz ogórki.
  • 3. Składniki zalewy zagotować , napełnić nią słoiki.
    Zakręcić szczelnie , pasteryzować 15 min.
  • 4. Za pasteryzowane ogórki odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
    Ogórki nabierają "mocy" już po tygodniu odstania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować