Bardzo proste i smaczne ciasto do kawy. Propozycja idealna, kiedy zabraknie nam akurat mąki. Lekko kwaśny smak ciasta przełamuje słodki krem na bazie kaszy manny i gorzka polewa.
60 min
Składniki:
ciasto( blacha kwadratowa 22 x 22 lub tortownica 21 cm)
5 jajek
1 szklanka kisielu wiśniowego ( 4 szt. )
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Powoli wsypujemy kisiel a na końcu proszek. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Możemy również podzielić ciasto na trzy równe części i upiec każdą osobno.
2.Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy odmierzoną ilość kaszy manny. Gotujemy, aż zgęstnieje, mieszając dość często. Zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z kakao, stopniowo dodajemy kaszę a na końcu ekstrakt migdałowy.
3.Ciasto przecinamy na trzy części. Przekładamy kremem.
4.Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy ciągle mieszając. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
Komentarze