Dżem z jabłek i brzoskwiń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, usuwamy
nasiona, miąższ ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
2.Brzoskwinie obieramy,
usuwamy pestki i ścieramy
do oddzielnego naczynia.
3.Jabłka dusimy na małym
ogniu ok. 6 minut (od momentu
parowania), stale mieszając
drewnianą łyżką. Masę
wkładamy do durszlaka i łyżką
odciskamy nadmiar soku.
4.Brzoskwinie wkładamy do
rondla, przykrywamy masą
z jabłek. Smażymy ok. 4 minut,
wsypujemy 2 łyżki cukru
i mieszamy. Masę rozkładamy
na płaskich talerzach
i studzimy. Miksujemy i mieszamy
z sokiem malinowym.
5.Dżem nakładamy do słoików,
zostawiając wolne 3 cm
od góry. Słoiki mocno zakręcamy
i gotujemy 5 minut.
Komentarze