Dżem jabłkowo-borówkowy

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.

Idealne połączenie słodyczy jabłka z kwaśną nutą borówki. Polecam.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 200 gr świeżych borówek amerykańskich
    800 gr papierówek - obranych, bez gniazdek
    300 gr cukru
    1 konfitur-fix
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem jabłkowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokroić najpierw w plastry, później w małą kostkę do dużej miski, wypełnionej zimną wodą. Borówki obrać ze szypułek, umyć i osuszyć. Jabłka odcedzić. Owoce zważyć – w sumie ma ich być 1 kg.
  • 2. Całość owoców włożyć do dużego garnka, wsypać cukier i konfitur-fix, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając i gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając.
  • 3. Gorącym dżemem napełnić umyte, wypłukane zimną wodą oraz wysuszone słoiki. Zakręcić zakrętką oraz postawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Porady

Polecam użycie papierówek, ponieważ mają one wyjątkowy dobry smak w różych przetworach, np dżemy, musy czy kompoty. Użycie innych jabłek może zmienić smak dżemu, może być zbyt kwaśny, lub niedobry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować