Dżem dyniowo jabłkowy z nutką imbiru

0 (0 ocen)

Nie spodziewałam się że to taki pyszny dżem,

Składniki:


  • 1 kg dynia(bez nasion i skóry),
    1 kg jabłka,
    2 szkl cukier,
    1 szt cytryna,
    5 szt goździk
    1 szczypta cynamon
    1 szczypta imbir,
    0,5 szkl woda

Dżem dyniowo jabłkowy z nutką imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną z skórki i oczyszczoną z nasion dynię pokroić w kostkę .Włożyć do garnka dodać wodę,goździki, cukier i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Jabłka obrać z skórki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.Dodać jabłka,sok i otartą skórkę z cytryny do miękkiej dyni i gotować do uzyskania konsystencji dżemu od czasu do czasu mieszając.Na końcu dodać cynamon i imbir.Gorący dżem przełożyć do słoików,szczelnie zakręcić ,odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy