Dżem multiwitamina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pigwę obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami (trzeba to zrobić dokładnie bo pestki powodują ostrą biegunkę). Kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka i zasypujemy połową cukru. Doprowadzamy do wrzenia, pilnując aby się nie przypaliły. Możemy dodać ½ szklanki wody. Kiedy pigwa będzie miękka i będzie się rozpadała miksujemy ją blenderem i dodajemy obrane i pokrojone w kawałki kiwi, jabłka i gruszki oraz cukier, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i grejpfruta. Zostawiamy na małym ogniu, często mieszając do momentu aż owoce zmiękną. Znowu miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy galaretki (proszek), dokładnie mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików.
Porady
Galaretki mogą być innego smaku. U mnie są 2 cytrynowe i jedna wiśniowa, która dodała dżemowi trochę koloru czerwonego.
Komentarze