Dyniowo - ryżowa zupa

0 (0 ocen)

Jesienią i zimą staram się żeby codziennie była ciepła, rozgrzewająca zupa.

Składniki:

  • 600 g dyni masłowej (obranej, bez nasion)
    2-3 papryczki chilli bez nasion pokrojone w cienkie plasterki
    2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
    2 kawałki imbiru wielkości kciuka
    3 łodyżki trawy cytrynowej (dałam suszoną)
    garść kolendry
    1 łyżeczka przyprawy Pięć smaków
    1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
    oliwa z oliwek
    1 cebula drobno posiekana
    570 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
    200 g ryżu basmati
    2 puszki mleczka kokosowego (2 x 400 ml)
    sól, pieprz
    sok z 1-2 limonek

Dyniowo - ryżowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dyni pokroić na 5-cm kawałki. Posiekać, a następnie zmiksować: chilli, czosnek, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry, przyprawę Pięć smaków i kmin rzymski (można posłużyć się moździerzem). Usunąć wszelkie włókniste kawałki z mieszanki. Przełożyć ją do wysokiego garnka z niewielką ilością oliwy i drobno pokrojoną cebulą, po czym dusić wszystko razem na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aby nabrało smaku.
  • 2.
    Do garnka włożyć dynię i wlać bulion. Zamieszać, zeskrobując dno garnka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i przez kolejne 15 min gotować na wolnym ogniu pod przykrywką, aż dynia zmięknie. Dodać teraz ryż i starannie zamieszać. Część dyni się rozgotuje. Trzymać dalej na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż się ugotuje, po czym zdjąć pokrywkę. Dolać mleczko kokosowe, zamieszać, i delikatnie doprawić solą i pieprzem.

    Składniki na 6-8 porcji

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy