Dyniowe drożdżowe bułeczki z żurawiną, cynamonowym nadzieniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miski rozkruszamy drożdże i rozcieramy je w 4 łyżkach ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę mąki i cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
2.W tym czasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i puree z dyni.
Gdy drożdże już wyrosną, dodajemy je do suchych składników, wbijamy jajko, dolewamy mleka. Zarabiamy ciasto. Gdy zbyt klei się do rąk, możemy dodać więcej mąki.
3.Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Następnie odstawiamy znów w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Ciasto smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon i dzielimy je na 8 kawałków.
4.Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy tak aby powstały okruszki.
5.Posypujemy bułeczki kruszonką. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Komentarze