Bardzo puszyste bułeczki, mięciutki i delikatne. Do środka włożyłam marmoladę z pigwą. Ale można użyć dowolnej marmolady czy czekolady
Składniki:
250 g upieczonej dyni
50 ml mleka
100 g masła
2 jajka
500 g mąki pszennej typ 650
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży
Marmolada do nadziania
Miąższ z upieczonej dyni przełożyć do rondelka, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładki mus.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Do dyni dodać rozpuszczone masło i jajka, ponownie zmiksować. Wlać całość do misy robota, wyrobić jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie podzielić ciasto na 10-12 kawałków (mi wyszło 11sztuk, 8 upiekłam w formie, 3 na blasze). Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć czubatą łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować bułeczkę.
Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (bułeczki ułożone osobno na blasze będą piekły się odrobinę krócej). Wystudzić na kratce
Dyniowe buchty z marmoladą z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Miąższ z upieczonej dyni przełożyć do rondelka, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładki mus.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Do dyni dodać rozpuszczone masło i jajka, ponownie zmiksować. Wlać całość do misy robota, wyrobić jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie podzielić ciasto na 10-12 kawałków (mi wyszło 11sztuk, 8 upiekłam w formie, 3 na blasze). Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć czubatą łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować bułeczkę.
Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (bułeczki ułożone osobno na blasze będą piekły się odrobinę krócej). Wystudzić na kratce
Komentarze