Zamiast tradycyjnego leczo powstało leczo z dynia w roli głównej i klopsikami. Dynię bardzo lubię. W dzieciństwie moja ulubiona zupa to zupa z dyni z kluseczkami zabielana. Dla jednych dynia to zmora dzieciństwa dla mnie coś dobrego.
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę kroję w kostkę, przesmażam na oleju na patelni głębokiej. Dodaje pokrojone papryki czerwoną i zieloną
2.. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 20 minut. Płuczę pod zimną wodą i kroję w kostkę. Do papryki dodaję pokrojoną w kostkę i obraną dynię , bakłażana i cukinię którą też kroję w kostkę. Duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję. Dodaję do warzyw i dalej duszę około 10 minut. Dodaję sos pomidorowy, przyprawiam czubrycą, solą, bazylią.
3.Mięsko przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, majeranek, sól, pieprz, kaszkę mannę i wodę oraz pokrojony koperek. Wyrabiam mięso i formuję małe kuleczki. Obtaczam je w wymieszanej mące pszennej z kartoflanką. Mąka powodu że klopsiki będą zwarte podczas gotowania. Wrzucam je do garnka z wrzącą wodą i od zagotowania się gotuje około cztery minuty.
Leczo podaję z klopsikami.
Komentarze