Dynia pasteryzowana

4.49 (192 ocen)

  • 20 min

Pięknie wygląda w słoikach, a jeszcze lepiej smakuje

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg dojrzałej dyni
    goździki

    zalewa:
    1 litr wody
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    1/2 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia pasteryzowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, usunąć nasiona (nie wyrzucać – wysuszyć i zostawić do chrupania), miąższ pokroić w kostkę.
  • 2. Kawałki dyni wrzucić do gorącej wody i gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików, dodać parę goździków.
  • 3. Wszystkie składniki zalewy zagotować, zalać dynię i szybko zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 minut.

Porady

Robię zawsze troche więcej zalewy, dodaję wodę pozostałą z gotowania dynii i schładzam. Smakuje wysmienicie jako kompot do obiadu.dynia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować