Duszona wątróbka z cukinią

0 (0 ocen)

Taka wątróbka szczególnie przypadnie do gustu Osobom lubiącym zdecydowane smaki. Wątróbka w sosie chrzanowo - musztardowym z ziarnami gorczycy oraz kolendry. Jako sezonowy dodatek - cukinia.

Składniki:

  • około 500 g wątróbki wieprzowej
    1 większa cukinia (500g)
    1 duża biała cebula
    1 szklanka wody
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany 12%
    2 - 3 łyzki mąki pszennej
    5 łyżeczek chrzanu ze słoika
    2 łyżki musztrady sarepskiej
    po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej i owoców kolendry
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Duszona wątróbka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona wątróbka z cukinią 1. W rondlu rozpuścić masło, dodać ziarna gorczycy i kolendry oraz posiekaną w paski cebulę. Dusić 5 min.
  • Duszona wątróbka z cukinią 2. Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Dokładnie wysuszoną obficie oprószyć mąką. Dołożyć do rondla i kilka minut dusić, aż będzie wyraźnie ścięta.
  • Duszona wątróbka z cukinią 3. Całość podlać wodą. Dodać cukinię pokrojoną w paski, Vegetę i pieprz ziołowy. Dusić około 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Duszona wątróbka z cukinią 4. Następnie dodać śmietanę, musztardę i chrzan - wymieszać. Całość jeszcze chwilę dusić. Danie doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować