Dwukolorowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozkruszamy na
pył (w malakserze lub wałkiem).
Dodajemy roztopione
i ostudzone masło. Wyrabiamy masę i wylepiamy dno
tortownicy o śr. 22 cm. Wstawiamy
do lodówki.
2.Twaróg miksujemy z cukrem,
sokiem z cytryny
i kremówką. Żelatynę rozpuszczamy
w 1/3 szklanki
gorącej wody. Ciepłą wlewamy
do masy, cały czas
miksując.
3.Maliny przebieramy, myjemy
i osączamy. Miksujemy.
Ewentualnie przecieramy,
aby usunąć pestki.
Mieszamy z łyżką cukru.
4.Masę twarogową dzielimy
na dwie nierówne części.
Do mniejszej wlewamy
olejek śmietankowy, mieszamy.
Do większej dodajemy
mus malinowy i dokładnie
mieszamy.
5.Białą masę wlewamy na
herbatnikowy spód. Wierzch
wygładzamy. Odstawiamy,
by stężała. Wykładamy masę malinową. Sernik wstawiamy
na co najmniej 8 godzin
do lodówki.
Komentarze