Dwukolorowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier, później żółtka, wymieszać z mąką, kakao i proszkiem. Piec w tortownicy wyłożonej papierem w 175st do suchego patyczka.
Analogicznie przygotować biszkopt jasny, odłożyć oba do wystudzenia, każdy przekroić w pionie na pół.
Masa czekoladowa:
Śmietankę nastawić na gaz w rondlu i zostawić aż zawrze po czym zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać dokładnie i wystudzić. Po wystudzeniu ubić na puszysty krem.
Krem jasny:
Śmietankę schłodzoną ubić, dodać cukier puder, ubijać chwilę po czym dodać mascarpone i ubijać aż się zrobi puszysty i sztywny.
Wiśnie wyłożyć do garnka lub na patelnie, odparować sok, dodać cukier, imbir, wino i odparowywać jeszcze chwilę, ale zostawić część powstałego soku.
Będzie nam łatwiej układać tort w tortownicy.
Ustawić obok siebie w tortownicy połowę biszkoptu jasnego i połowę ciemnego. Jasny nasączyć rumem, ciemny sokiem z owoców. Na ciemny nałożyć część kremu czekoladowego, na jasny wystudzone owoce i krem jasny. Analogicznie ułożyć drugą warstwę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia (ja zostawiłam na całą noc). Po czym obłożyć dookoła resztą kremów. Część ciemną – czekoladowym, a jasną – śmietanowym. Polać czekoladą roztopioną na kąpieli wodnej w odpowiednim kolorze każdą połowę. Dookoła części ciemnej ułożyć pralinki, białą obsypać wiórkami kokosowymi i zrobić kleksy z reszty masy. Na środku wyłożyć serce z dżemu.
Komentarze