Dwukolorowa tarta z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagniatamy na jednolita masę. Dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodaj 1 łyżkę ciemnego kakao i zagniatamy ponownie. Pozostaw o schłodzenia na około 30 minut.
jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj trochę margaryny, jeśli za bardzo lepiące dodaj trochę mąki.
2.Ciasto wałkujemy i tniemy na równe paski. Naprzemiennie układamy paski jasny i kakaowy w naszej formie do tarty. Formę wcześniej natłuszczamy.
3.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
4.Kremówkę ubij na sztywną pianę, dodaj 3 łyżki cukru pudru i serek mascarpone. Mieszaj na małych obrotach miksera. Masę serową wyłóż na tartę.
5.Wkładamy część masy serowej do szprycy i wyciskamy dookoła na tarcie ozdobny wzorek.
6.Układamy dookoła na masie z mascarpone połówki truskawek.
7.Przygotowaną wcześniej stężałą żółtą galaretkę siekamy na drobne kawałeczki i posypujemy szczeliny między truskawkami na tarcie.
Porady
Do tarty można użyć innych owoców.
Można pominąć galaretkę i podać z samymi truskawkami.
Komentarze