DWA TORTY ''BASIA''

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torty zrobiłam dla synowej i koleżanki, na imieniny.Torty z trzech różnych biszkoptów i dwóch pysznych kremów..

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt cytrynowy:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1/3 szklanki oleju
    -sok z 1/2 cytryny
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    biszkopt orzechowy:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -100 g. mielonych orzechów
    -50 g. mąki tortowej
    -30 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia


    biszkopt piernikowy:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -4 łyżki mąki tortowej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    -0,5 łyżeczki sody
    -2 łyżki przypraw do pierników
    -1 łyżeczka cynamonu

    do nasączenia:
    -1 dżem morelowy
    -1 szklanka gorącej wody


    krem ciemny:
    -1 czekolada deserowa-100 g.
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 Śnieżka
    -1 jogurt grecki-400 g.

    krem jasny:
    -1 biała czekolada
    c.d jak w kremie ciemnym.

    polewa:
    -1 margaryna 250 g.
    -10 łyżek cukru pudru
    -4 łyżki kakao
    -4 łyżki wody
    -1 gorzka czekolada
    -2 łyżki żelatyny-25 g.
    -10 łyżek kwaśnej śmietany

    rozetki:
    -1 serek Mascarpone-250 g.
    -2 łyżki nutelli
    -2 łyżki cukru pudru
    -1 Śnieżka

    -odrobinę mielonych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Dwa torty ''basia'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt cytrynowy 1. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem, do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać sok z cytryny. c ok. 25 Wylać do tortownicy 30 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175 *C. Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.
  • biszkopt orzechowy 2. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Wylać do tortownicy 30 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175 *C.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.
  • biszkopt piernikowy 3. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać resztę suchych do jajek i mieszać już łopatką. Wylać do tortownicy 30 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175 *C.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.
  • 4. Do dwóch tortownic,włożyć po krążku cytrynowym. Nasączyć dżemem zmieszanym z gorącą wodą. Potem następne też krążki podczas przekładania.
  • 5. Czekoladę rozpuścić nad parą z 30 ml. śmietanką.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorącej czekolady. Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Resztę śmietanki ubić z pudrem i Śnieżką. Dalej ubijać, dodając po kopiastej łyżce jogurtu. Na koniec wlewać płynną czekoladę z żelatyną i krótko zmiksować.Podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa krążki cytrynowe. Przykryć krążkami orzechowymi.
  • przekładanie biszkoptów 6. Krem jasny zrobić tak samo jak ciemny.Wyłożyć j.w.
    Przykryć krążkami piernikowymi.
  • polewa na tortach 7. Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Dodać czekoladę w kostkach.Mieszać do rozpuszczenia, dodać suchą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać dwa torty. Smarować pędzelkiem albo łopatką. Resztą zastygającej polewy, poleć torty w esy-floresy.Schłodzić.
  • rozetki na tortach 8. Na rozetki, zmiksować serek z pudrem i nutellą. Potem zmiksować ze Śnieżką. Włożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówka i zrobic rozetki w/g własnego upodobania.
  • wykończenie tortów 9. Można posypać też mielonymi orzechami. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować