Bardzo smaczne,aromatyczne i wyrafinowane danie.Przygotowuje się je dość szybko,ale też i szybko znika z talerzy.
Składniki:
40 dkg.polędwiczek z piersi kurczaka
2 marchwie
1 mały seler
1 duża cebula
1 średni por biała część
2 duże ząbki czosnku
1 mały brokuł
1/2 szk. posiekanych listków bazylii,pietruszki i melisy cytrynowej
po 4 gałązki rozmarynu,tymianku i natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
sól,pieprz czarny,sok z cytryny do skropienia selera.
Drobiowo warzywna wariacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać z czosnkiem pokrojonym w zapałkę,dodać pieprz do smaku.Tak przygotowaną marynatą polać mięso
2..Całość ułożyć w pojemniku przekładając gałązkami rozmarynu,tymianku i natki pietruszki.Wstawić do lodówki na 12 godz.
3.
Warzywa obrać,umyć.Marchew pokroić w słupki,cebulę w większą kostkę,por w talarki,zioła posiekać drobno nożem.Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny.Składniki marynaty do warzyw dokładnie wymieszać.
4. W zamykanym pojemniku / najlepiej szklanym / wyłożyć marchew,posypać porcjami, selerem,porem,posiekanymi ziołami oraz przyprawić solą i pieprzem.Ułożyć małe różyczki brokuła.
5. Ponownie posypać selerem,porem,ziołami i przyprawić solą,pieprzem.
6.Całość przykryć cebulą,posypać solą,pieprzem i cukrem.
7.Zalać wcześniej przygotowaną marynatą do warzyw.Wstawić na 12 godz.do lodówki.
8. Rozgrzać patelnię do grillowania,opiec zamarynowane polędwiczki z dwóch stron,zdjąć z patelni. / można też w sezonie opiec na grillu/
9..Z foli aluminiowe wyciąć 5 kwadratów.Na każdym ułożyć porcję warzyw,porcję opieczonych polędwiczek i przykryć pozostałymi warzywami,polać wytworzonym sosem z marynowania
10.
.Na każdej porcji ułożyć gałązki ziół wyjęte z marynowania mięsa.
11.
Folię zwinąć w pakunek,dociskając górą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wlać 1 szklankę wody,ułożyć pakieciki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 45 min.
12.
Po upieczeniu delikatnie usunąć folię,wyjąć gałązki ziół.
13.Zawartość wyłożyć porcjami na talerze.Podawać jako samodzielne danie
Porady
.Zamiast w piekarniku można też danie to przygotować na grillu.
Komentarze