Drobiowa zapiekanka z pieczarkami, podwójnie serowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Musiałam zużyć kawałek sera żółtego i opakowanie sera ricotta i w ten sposób powstała drobiowa zapiekanka z pieczarkami, podwójnie serowa. Mało przy niej pracy, ale za to smakuje odlotowo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g wytrybowanych udek z kurczaka ( można zastąpić filetem z piersi), 8 średnich pieczarek, 1 pęczek pietruszki, 4 ząbki czosnku, 250g sera ricotta, 150g sera gouda ( można zastąpić ulubionym twardym żółtym serem), 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz wg smaku, odrobina oleju i bułki tartej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Drobiowa zapiekanka z pieczarkami, podwójnie serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek trzeba rozbić mięso tłuczkiem jak na kotlety, wymieszać z solą i pieprzem i odstawić na 30 minut. W tym czasie pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Ricottę wymieszać z posiekaną pietruszką, czosnkiem, przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i posypać bułka tartą. Ułożyć pierwszą warstwę mięsa, posmarować majonezem, oprószyć pieprzem. Następnie ułożyć warstwę pieczarek i posmarować je mieszanką ricottowo- pietruszkową. Ułożyć kolejną warstwę mięsa i odpowiednio resztę składników.
    Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni i piec zapiekankę przez około 35 minut niczym nie przykrywając. Po tym czasie wyjąc zapiekankę, posypać żółtym serem startym na tarce na dużych oczkach i zapiekać przez kolejne 15 minut i gotowe

Porady

Należy poczekać aż zapiekanka lekko przestygnie dopiero potem kroić na kawałki i podawać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować